Asociaţia Culturală Citatepedia®

răspândim idei şi sentimente

7 motive pentru a ne susţine

Asociaţia Culturală Citatepedia se află în prima campanie de strângere de fonduri. Am primit deja multe mesaje pozitive, mulţumim tuturor pentru aprecieri şi pentru încurajări.

Din discuţii, mi-am dat seama că sunt cel puţin 7 lucruri care merită punctate, fiecare constituindu-se într-un motiv ca să ne acordaţi sprijinul.

1. Experienţa în dezvoltarea cu succes a unor proiecte culturale şi educaţionale

Deşi asociaţia este nouă, proiectele susţine au o vechime de până la 7 ani. Nu sunt nişte proiecte care au consumat nişte resurse şi apoi au fost abandonate, cum vedem adesea. Din contră, sunt proiecte vii, în creştere. Chiar mai mult, majoritatea sunt în top pe segmentul lor: www.citatepedia.ro este un reper cultural-literar, www.ro-en.ro este cel mai accesat site din domeniul limbilor străine, iar www.galeriadearta.com este cel mai vizitat site informativ referitor la artele vizuale. Toate acestea dovedesc că oamenii care s-au adunat în jurul acestor proiecte fac treabă bună.

2. Impactul major

Orice acţiune culturală sau educaţională făcută cu suflet merită respect. Totuşi, este bine să ne gândim şi la impact. Dacă duci 20 de copii într-un muzeu o dată pe lună este frumos. Dacă aduci 500 de oameni la Ateneu într-o zi de weekend este grozav. Dar cum este dacă în fiecare zi faci ca un stadion plin cu oameni să citească măcar câteva rânduri inteligente sau câteva versuri? Asta face www.citatepedia.ro, care are până la 17.000 de cititori într-o singură zi (340.191 în februarie 2012). Iar www.ro-en.ro urcă şi mai mult, până la 23.000 de utilizatori/zi (387.949 în februarie 2012). Dacă vom compara şi resursele foarte mici faţă de alte acţiuni culturale, impactul este cu atât mai mare. Mai mult, statisticile sugerează că aceste proiecte sunt printre cele mai influente din domeniile lor, tractând şi alte site-uri.

3. Accesul gratuit

Toate proiectele susţinute de asociaţie sunt accesibile tuturor în mod gratuit. În toţi aceşti ani, proiectele au fost susţinute doar din publicitate, şi oricine a desfăşurat activităţi culturale finanţate astfel ştie că nu e treabă uşoară, în general firmele considerând că nu e aria optimă pentru a se promova (deşi putem argumenta puternic împotriva acestei prejudecăţi).

4. Platformă interculturală

Citatepedia se extinde internaţional prin www.citatepedia.net şi www.citatepedia.com, încurajând traducerile. Aceasta nu înseamnă doar că autori străini devin (mai) cunoscuţi în România, ci şi că avem un instrument pentru a face (mai) cunoscuţi autori români în lume şi de a lega colaborări între aceştia şi posibilii parteneri din alte ţări. Iar faptul că www.ro-en.ro facilitează informarea şi comunicarea dincolo de graniţele României este evident.

5. Prestigiul dobândit

Aceste proiecte au numeroase colaborări naţionale şi internaţionale cu scriitori, traducători, artişti, edituri, muzee, galerii de artă, institute culturale, instituţii de învăţământ etc. Citatepedia a fost invitată la Viena de către Institutul Cultural Român şi a fost recunoscută la Belgrad pentru promovarea aforisticii sârbe, ca să dăm doar două exemple. Pe plan educaţional, este deja de tradiţie colaborarea cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, prin care masteranzii şi-au exersat abilităţile de traducere şi au învăţat lucruri noi prin participarea la mai multe proiecte. Nu în ultimul rând, ne este foarte dragă aprecierea de care se bucură proiectele în rândul publicului, manifestată în modalităţi dintre cele mai diverse.

6. O bază mai solidă

Unele dintre proiecte despre care discutăm au ajuns să aibă o valoare certă, de interes naţional (sperăm chiar internaţional). Ele înglobează munca şi încrederea investite de cei care au contribuit mai mult sau mai puţin constant (de exemplu, la Citatepedia au contribuit deja peste 3000 de persoane). Nu este firesc ca un proiect care capătă o asemenea amploare să depindă de timpul şi resursele financiare ale unui singur om şi de activitatea voluntară a câtorva inimoşi. Asociaţia Culturală Citatepedia tocmai asta îşi propune: să lărgească baza de susţinere. Este nevoie de resurse financiare care să asigure o găzduire online de calitate şi de câţiva angajaţi care să se ocupe zilnic de numeroasele probleme administrative. Acolo unde statul reduce, noi vrem să creăm locuri de muncă.

7. Se poate mai mult

Există numeroase idei în aşteptare. Ştim cum, dar resursele foarte limitate fac ca lucrurile să evolueze relativ lent. Prin mai multă finanţare, sperăm să accelerăm proiectele existente, să lansăm unele noi, să sprijinim mai divers cultura şi educaţia online din România.

Aşadar, reiterez invitaţia să ne susţineţi prin Sistemul 2% din impozitul pe venit, ca şi prin alte modalităţi (donaţii, sponsorizări etc). Pentru orice lămuriri, nu ezitaţi să lăsaţi mesaj.

0

Your Cart