Asociaţia Culturală Citatepedia®

răspândim idei şi sentimente

Scrisoare deschisă privind situaţia sponsorizărilor începând din 1 februarie 2017

De la 1 februarie 2017, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, toate societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 sunt obligate să își modifice sistemul de impunere devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Ca efect, toate aceste societăți comerciale nu mai pot face sponsorizări care se scad din impozit. Măsura afectează major ONG-urile, care se văd lipsite de una dintre principalele surse de finanțare.

Actualmente, Codul fiscal prevede că societățile comerciale pot efectua sponsorizări care scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:

 1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situațiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri , această limită se determină potrivit normelor;
 2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

Deoarece microîntreprinderile nu plătesc impozit pe profit, nu pot face astfel de sponsorizări. Până în prezent, situația era oarecum acceptabilă, deoarece microîntreprinderi erau firme pentru care valoarea maximă a unei potenţiale sponsorizări ar fi fost foarte mică, cel mult câteva sute de lei.

Însă prin noua măsură legislativă, societăți comerciale care puteau face astfel de sponsorizări de până la 2500 de euro (0,5% din 500.000 de euro), nu mai beneficiază de facilitatea fiscală. Este vorba despre majoritatea societăților comerciale.

Pe lângă efectul negativ pe care îl are această nouă reglementare asupra finanțării ONG-urilor, apare și un efect negativ la nivelul psihologiei sociale, deoarece mai puține persoane vor fi angrenate în acțiuni sociale. Legea sponsorizării nu doar reglementează cadrul legal al acestora, ci are și rolul de a încuraja acest mecanism social, de a crea obiceiul implicării sociale în rândul persoanelor de conducere, care îi pot angrena și pe alții.

În spiritul Legii sponsorizării, considerăm că soluția firească este ca microîntreprinderile să-şi poată scădea din impozitul specific sponsorizări de până la 20% din acest impozit (condiţia cu 0,5% din cifra de afaceri nu are efect în acest caz, valoarea fiind întotdeauna mai mare). Solicităm guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a corecta această situaţie anormală.

Vă rugăm să trimiteţi această scrisoare deschisă tuturor celor interesaţi.

Cu stimă,
Lucian Velea
Asociația Culturală Citatepedia

2 Comments

 1. Lucian Velea (Post author)

  Mulţumim pentru susţinerea în acest demers:
  – Daniela Tontsch, preşedinte al Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România
  – Andreia Moraru, președinte al Dizabnet (Federația prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități)

  Reply
 2. Lucian Velea (Post author)

  După ce demersul nostru a fost preluat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, cu mai multă experienţă pentru astfel de acţiuni, au apărut şi ştiri în mass-media, precum aceasta:
  http://www.digi24.ro/stiri/economie/ong-uri-lasate-fara-sponsorizari-658591

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0

Your Cart