Asociaţia Culturală Citatepedia®

răspândim idei şi sentimente

Cugetările româneşti cuceresc lumea

Asociaţia Culturală Citatepedia a obţinut o finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional pentru un proiect de promovare a culturii române în lume, numit „Cugetările româneşti cuceresc lumea”.

Citatepedia este de mult timp un proiect internaţional. Promovăm autori din toată lumea, în 41 de limbi (până acum). De câte ori avem ocazia, prezentăm traduceri ale aceluiaşi text în diferite limbi, încurajând multilingvismul şi legăturile multiculturale.

Desigur, dorim şi să promovăm cât mai mult autorii români în străinătate. Principala dificultate o constituie lipsa traducerilor în diferite limbi. Chiar şi pentru scriitorii români de marcă, traducerile sunt puţine. Excepţiile – precum Valeriu Butulescu, tradus în peste 50 de limbi – dovedesc însă că se poate şi că astfel cultura română poate ajunge în toată lumea.

Ceea ce vom face este să alegem 1000 de cugetări româneşti şi să le traducem în 5 limbi de circulaţie internaţională, astfel încât să fie accesibile celor care nu cunosc limba română. De această dată, ne vom orienta către autori clasici, ale căror cuvinte au rezistat trecerii timpului. Desigur, proiectul va putea continua ulterior şi cu autori moderni şi contemporani.

Aşadar, ne punem pe treabă. Realizarea proiectului este programată să se desfăşoare până pe 15 noiembrie 2017, dar vom reveni cu veşti mai devreme. În octombrie, vom lansa „corabia” ce va duce cugetările româneşti în toată lumea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0

Your Cart